Случвало ли Ви се е да тренирате здраво, а кантарът да не помръдва (или да показва повече килограми от преди) - Спокойно, не се случва само на Вас. И при кардио тренировките, и при силовите тренировки се изгражда мускулна маса и се намалят мазнините. Но защо тогава цифрите на кантара не се променят? Това не означава, че тренировките са безсмислени и няма ефект от тях. Мускулите имат много по-голяма плътност от мазнините, което означава, че заемат по-малко обем от същото количество мазнини. Това обяснява защо е възможно да изглеждате видимо по-слаби, без значителен спад в теглото.

 

Сигурно сте чували израза, че "един килограм мускули тежи повече от един килограм мазнини"? Шега е, разбира се! Килограмът си е килограм, независимо дали е памук, метал, камъни или.... Но тъй като един килограм мазнини заема около четири пъти повече пространство, отколкото мускулната тъкан, е възможно да изглеждате и да се чувствате значително по-слаби, а цифрата на кантара да остава непроменена. Разбира се, възможно е да поддържате постоянно тегло, но да изглеждате и се чувствате по-дебели. Това е особено очевидно сред възрастните хора, тъй като мускулите са склонни да се свиват с възрастта, защото увредените мускулни клетки се възстановяват много по-бавно, отколкото когато сте били млади (умът Ви не играе трикове с Вас, баба Ви наистина е по-ниска вече). Плюс това, с намалянето на физическата активност по време на златните години, съотношението на мускули и мазнини има тенденция да намалява с напредването на възрастта.

 

Така че, докато е шега, че един килограм мускули "тежи" повече от един килограм мазнини, то наличието на твърде много телесни мазнини може да бъде фактор, допринасящ за сериозни здравословни състояния като инсулт, коронарни заболявания и диабет. Въпреки, че е трудно да се определи идеалното съотношение на телесните мазнини за всеки човек, твърде малко мазнини също могат да имат нездравословни последици, включително репродуктивна дисфункция при жените. Приемайки необходимостта на организма и за двете, мускулната маса и мазнините са важни за поддържане на цялостното здраве и водене на активен начин на живот.

 

Докато килограмите на кантара може да се колебливи след като сте започнали активни тренировки, съотношението на мускулите и мазнини в тялото Ви се променя, което допринася за по-добро здраве и подобряване на общото състояние. Така че, след като сте започнали, но не виждате желаните цифри на кантара, не се отказвайте само защото скалата не се движи в "правилната" посока. Може би е добра идея да приберете кантара и да измервате резултатите си с един поглед в огледалото.