САЛСА:

Салса е танц по двойки който се изпълнява на салса музика. Понякога се танцува и самостоятелно. Името на испански означава сос, или в този случай вкус или стил. Озвачава сос - в истинския си смисъл, защото салсата е смесица от много стилове звуци и инструменти.

Салса се танцува на музика с повтарящ се ритъм от осем удара, т.е. два такта по четири удара. Салса схемите обикновено имат по три стъпки на всеки четири удара, като един се пропуска. Пропуснатият удар често се маркира с потропване, ритване, свиване и т.н. Обикновено музиката включва сложни ударни ритми и е бърза, около 180 удара за минута.

Салса музиката е сплав от традиционни африкански, кубински и други латиноамерикански ритми, които сa достигнали Ню Йорк по време на миграции някъде между 1940-те и 1970-те, в зависимост от това къде се приеме границата между „истинската“ салса и предшествениците ѝ. Танцовите стъпки, които сега се танцуват на салса музика, произлизат от кубинската музика сон, но има влияние от много други кубински танци като мамбо, ча, гуарача, чангуи, лукуми, пало монте, румба, ямбу, абакуа, компарса и дори някои от Мозамбик. Включват се също така и суинг елементи. Няма строги правила как се танцува салса, макар че съществуват множество стилове.

Основното движение в танцовите схеми на различните стилове салса е стъпването в синхрон с ударите на музиката. Салсата се групира най-добре на двойки тактове от 4 удара, броени като „1-2-3-...-5-6-7-...“. Кавалерът започва на 1 със стъпка на левия си крак. На 2 и 3 стъпва съответно с десния и левия. На 4 прави пауза или евентуално маркира движение с десния крак. На 5, 6 и 7, кавалерът стъпва съответно с десен, ляв и пак десен крак, отново последвано от пауза на 8. По правило всяка стъпка трябва да се изпълни с пълно пренасяне на тежестта. Дамската част е идентична, но с разменени ляво и дясно. При всички фигури и стилове, кавалерът започва с ляв крак, а дамата започва с десен крак..